Αλλεργίες και δυσανεξίες και σήμανση τροφίμων


fo_084.jpgΚάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποιες ευαισθησίες, σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι ευαισθησίες αυτές μπορεί να είναι κάτι ελαφρύ και παροδικό ή κάτι πολύ σοβαρότερο.
Μπορούμε να διακρίνουμε τις ευαισθησίες, σε:
· Δυσανεξίες
· Αλλεργίες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις παρουσιάζονται, αμέσως μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, το οποίο περιέχει κάποιο ή κάποια συστατικά, τα οποία ο οργανισμός μας θεωρεί απειλητικά και προσπαθεί να εξουδετερώσει, παράγοντας αντισώματα.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να είναι δερματικό ερύθημα, φαγούρα, φτάρνισμα, δύσπνοια, βήχας, ναυτία, κράμπες, πρήξιμο, έμετος, διάρροια. Αν η αλλεργική αντίδραση είναι ισχυρή, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, το οποίο απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Εάν υποψιαζόμαστε ότι πάσχουμε, από κάποια αλλεργία, πρέπει, επειγόντως, να επισκεφτούμε το γιατρό μας.

Οι δυσανεξίες εκδηλώνονται, αρκετά αργότερα από την κατανάλωση ενός τροφίμου και δεν προκαλούν ανοσοποιητικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματά τους είναι πρήξιμο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Ένα παράδειγμα δυσανεξίας είναι η έλλειψη του ενζύμου λακτάση, από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα τη μη διάσπαση του ζαχάρου του γάλακτος, στο έντερό μας. Αυτή η έλλειψη μας προκαλεί φούσκωμα, πόνο και διάρροια, αλλά δεν θέτει, σε κίνδυνο, τη ζωή μας.

Για την αποφυγή πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλλει την ξεκάθαρη, αναλυτική αναγραφή όλων των συστατικών των τροφίμων, με την ονομασία τους και όχι με αναφορά στην κατηγορία τους (π.χ. φυστικέλαιο και όχι φυτικό λίπος), σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και στα αλκοολούχα ποτά.

Όμως, υπάρχει η πιθανότητα, όταν ένα τρόφιμο, που περιέχει, αλλεργιογόνα (π.χ. ξηρούς καρπούς) και που παρασκευάζεται, στον ίδιο χώρο, με κάποιο άλλο τρόφιμο, που δεν περιέχει αλλεργιογόνα, να συμβεί επιμόλυνση. Έτσι, στις ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων, χωρίς αλλεργιογόνα, που διατρέχουν κίνδυνο τέτοιας επιμόλυνσης, οι παραγωγοί αναγράφουν πολλές φορές, εθελοντικά, την προειδοποιητική σήμανση: "Ίσως να περιέχει…". Όσοι παρουσιάζουμε κάποια αλλεργία πρέπει να διαβάζουμε, προσεχτικά και πάντοτε, όλα τα συστατικά των τροφίμων. Δεν είμαστε ασφαλείς, αν έχουμε ξανακαταναλώσει το ίδιο τρόφιμο. Τα συστατικά μπορεί να αλλάξουν, ή μπορεί να συμβεί κάποια επιμόλυνση.

O E.Φ.E.T. πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, ελέγχους τροφίμων, για να διαπιστώσει εάν η βιομηχανία τροφίμων συμμορφώνεται, με τη νομοθεσία, για τη σήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών. Για το έτος 2011, οι έλεγχοι αυτοί έδειξαν ότι το 82,9% των τροφίμων, που ελέγχθηκαν, είχαν συμμορφωθεί, με τη νομοθεσία. Τα τρόφιμα ελέγχθηκαν, για παρουσία γάλακτος (καζεΐνης), αραχίδων (φιστικιών) και αυγού. Το υπόλοιπο όμως 17,1% των τροφίμων δεν έφερε τη σωστή σήμανση. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημέρωσε τους καταναλωτές, με δελτία τύπου.

Επειδή, λοιπόν, η παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών, σε τρόφιμα, χωρίς την κατάλληλη σήμανση μπορεί να θέσει, σε κίνδυνο την υγεία μας και τη ζωή μας, καλό είναι να παρακολουθούμε τα δελτία τύπου του Ε.Φ.Ε.Τ. στη διεύθυνση: http://bit.ly/NuNdgR 

Φαινυλκετονουρία και σήμανση τροφίμων
Μια άλλη σοβαρή διατροφική διαταραχή είναι η φαινυλκετονουρία, μια μεταβολική διαταραχή, η οποία οφείλεται, στην ανικανότητα του ήπατος να παράγει το ένζυμο υδροξυλάση της φαινυλαλανίνης.

Η έλλειψη του ενζύμου έχει, ως αποτέλεσμα, τη μη διάσπαση της φιανυλαλανίνης και την υψηλή συγκέντρωσή της, στο αίμα μας, οπότε γίνεται τοξική και παρεμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου. Τα άτομα, που πάσχουν, από φαινυλκετονουρία (η οποία ανιχνεύεται, με την εξέταση αίματος, που γίνεται, στα νεογνά) δεν πρέπει να τρώνε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, καρύδα, κουκιά, φασόλια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως επίσης και τρόφιμα, που περιέχουν φαινυλαλανίνη ή ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη είναι μια ουσία, που προστίθεται, αντί της ζάχαρης, σε τρόφιμα, με λίγες θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά διαίτης.

Στις συσκευασίες των τροφίμων, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η προσθήκη φαινυλαλανίνης, ή ασπαρτάμης. Σε αυτά τα τρόφιμα, αναγράφεται, υποχρεωτικά, η προειδοποίηση, "περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης".

Καφεΐνη και σήμανση τροφίμων
Μια άλλη προειδοποιητική σήμανση αναγράφεται, στα ποτά, που περιέχουν καφεΐνη.

Έτσι, αναγράφεται, στη συσκευασία "Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη", ή "Δε συνιστάται η κατανάλωσή του από άτομα ευαίσθητα, σε καφεΐνη", ή άλλη παρόμοια προειδοποίηση. Άτομα ευαίσθητα, στην καφεΐνη, είναι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες γυναίκες κ.λπ.

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος