con10Σπάνια προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας από τη χρήση των καλλυντικών. Συνήθως τα προβλήματα συνδέονται με τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, το σπρέι μαλλιών (η γνωστή λακ), μέχρι να στεγνώσει τελείως, μπορεί να αναφλεγεί και να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και θάνατοι από εγκαύματα, που προκλήθηκαν από ανάφλεξη σπρέι μαλλιών. Επίσης, έχουν αναφερθεί σοβαρές καταστροφές πνευμόνων από εισπνοή του σπρέι ή διαφόρων καλλυντικών, που έχουν μορφή σκόνης.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός από καλλυντικά, προέρχεται από το γρατσούνισμα των ματιών με το βουρτσάκι της μάσκαρα. Αν ο τραυματισμός δεν θεραπευθεί μπορούν να προκληθούν μολύνσεις στα μάτια. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν πληγές στον κερατοειδή, απώλεια βλεφαρίδων, ή ακόμη και τύφλωση. Το άπλωμα του make-up μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το βουρτσάκι ή το σφουγγαράκι, με το οποίο απλώνουμε το make-up, παίρνει από το δέρμα βακτήρια τα οποία μολύνουν τα καλλυντικά, όταν τα τοποθετούμε ξανά μέσα στη συσκευασία. Σε επόμενη χρήση του make-up, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις στο δέρμα.

Τα τεχτητά νύχια μπορεί να είναι μια πηγή προβλημάτων, ειδικά, όταν δεν εφαρμοστούν σωστά. Τα τεχνητά νύχια πρέπει να κολληθούν καλά, επειδή κάθε κενό, μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών νυχιών, αποτελεί αφετηρία μόλυνσης. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μόνιμη απώλεια νυχιών.

s032Στη συσκευασία των καλλυντικών υπάρχει αυτό το εικονίδιο που δείχνει ένα βαζάκι ανοιγμένο που συνοδεύεται από ένα αριθμό και το γράμμα M. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε το συγκεκριμένο καλλυντικό, για όσους μήνες αναγράφει ο αριθμός, αφού το ανοίξουμε. 

Ποίες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε;

  • Δεν πρέπει να οδηγούμε και να βάζουμε καλλυντικά. Αυτό, όχι μόνον κάνει την οδήγηση επικίνδυνη, αλλά σε περίπτωση γρατσουνίσματος του βολβού του ατιού, μπορεί να μολυνθεί το τραύμα και να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
  • Δε μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας. Πάντα, χρησιμοποιούμε καινούριο εργαλείο (βουρτσάκι, σφουγγαράκι, βαμβάκι, κ.λπ.), όταν δοκιμάζουμε προϊόντα, σε καταστήματα καλλυντικών. Επιμένουμε οι πωλήτριες να καθαρίζουν τα καπάκια των συσκευασιών και τα χέρια τους με οινόπνευμα, πριν χρησιμοποιήσουν τα καλλυντικά στο δέρμα μας. Πολλές φορές, όταν η πωλήτρια μας μακιγιάρει, ακουμπάει τα εργαλεία του μακιγιάζ στο καπάκι των συσκευασιών. Έτσι, μεταφέρονται βακτήρια από το πρόσωπό μας στο καπάκι και από το καπάκι στο πρόσωπο του επόμενου πελάτη.
  • Δεν προσθέτουμε υγρό, σε ένα προϊόν, για να επαναφέρουμε την αρχική πυκνότητά του. Προσθέτοντας άλλα υγρά είναι πιθανόν είτε να εισαχθούν βακτήρια είτε αυτά να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα.
  • Σταματάμε, αμέσως, να χρησιμοποιούμε κάθε προϊόν, το οποίο μας προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
  • Πετάμε τα καλλυντικά, αν αλλάξει το χρώμα τους ή η μυρωδιά τους. Τα συντηρητικά των καλλυντικών αλλοιώνονται με το χρόνο και ίσως να μην μπορούν να καταπολεμήσουν τυχόν βακτήρια.
  • Εάν παρουσιαστεί κάποια μόλυνση, δε χρησιμοποιούμε κανένα μακιγιάζ και πετάμε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαμε, όταν πρωτοεμφανίστηκε.
  • Διατηρούμε τα καλλυντικά μακριά από τον ήλιο. Το φως και η ζέστη μπορεί να αλλοιώσουν τα συντηρητικά, που περιέχονται σ' αυτά.
  • Διατηρούμε τις συσκευασίες των καλλυντικών καλά κλειστές, όταν δεν κάνουμε χρήση.
  • Δε χρησιμοποιούμε προϊόντα ομορφιάς σε σπρέι, κοντά σε φωτιά ή ενώ καπνίζουμε, γιατί μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη. Τα σπρέι μαλλιών και οι πούδρες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον πνεύμονα, αν εισπνέονται, καθημερινά.
  • Δεν αφήνουμε τα καλλυντικά μας να σκονίζονται ή να γεμίζουν βρωμιά ή χώμα. Διατηρούμε τις συσκευασίες καθαρές.
  • Τα καλλυντικά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες δωματίου. Τα καλλυντικά που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ζεστά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, είναι πιο ευαίσθητα στην αλλοίωση των συντηρητικών τους.
  • Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διατηρούμε τα καλλυντικά, μακριά από παιδιά, καθώς αρκετές εκθέσεις έχουν συνδέσει τα καλλυντικά με δηλητηριάσεις μικρών παιδιών.

Ποιά είναι η διάρκεια ζωής των καλλυντικών;
Η διάρκεια ζωής των καλλυντικών για την περιοχή των ματιών είναι μικρότερη από ό,τι άλλων καλλυντικών. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση της μάσκαρα κάθε 3 μήνες. Αν η μάσκαρα ξεραθεί, καλύτερα να την πετάξουμε.

Ανάμεσα στα καλλυντικά, που, πιθανόν, έχουν μια ιδιαίτερα μικρή διάρκεια ζωής, είναι σίγουρα όλα τα "φυσικά προϊόντα", που περιέχουν φυτικές ουσίες. Οι Καταναλωτές και οι κατασκευαστές καλλυντικών πρέπει, απαραίτητα, να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων σε προϊόντα που περιέχουν μη παραδοσιακά συντηρητικά, ή σε αυτά που δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά.

Οι Καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι οι ημερομηνίες λήξης είναι απλά "ενδεικτικές" και ότι ένα προϊόν μπορεί να καταστεί ανασφαλές, πολύ πριν την ημερομηνία λήξης του, αν το προϊόν δεν έχει διατηρηθεί σωστά. Τα καλλυντικά που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά -για παράδειγμα, εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες ή στον ήλιο, ή ανοίχθηκαν και εξετάστηκαν από τους Καταναλωτές, πριν την τελική πώληση -μπορεί να γίνουν ακατάλληλα για χρήση, πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Από την άλλη, προϊόντα, που διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να παραμείνουν κατάλληλα για χρήση ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε, όταν χρησιμοποιούμε καλλυντικά ματιών;
Αν χρησιμοποιούμε καλλυντικά ματιών, η FDA(Αμερικανική Υπηρεσία Διατροφής και Φαρμάκων) μας προτρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές ασφάλειας:

  • Είναι επικίνδυνο να κοιμόμαστε, χωρίς να έχουμε καθαρίσει τα μάτια μας, από το μακιγιάζ. Αν η μάσκαρα μπει στα μάτια μας, κατά την διάρκεια του ύπνου, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε με φαγούρα στα μάτια, ή με μάτια κόκκινα. Έχουν αναφερθεί μολύνσεις ματιών από καλλυντικά που δεν αφαιρέθηκαν, πριν τον ύπνο. Για αυτό αφαιρούμε πάντα τα καλλυντικά από τα μάτια μας, (και όχι μόνον), πριν κοιμηθούμε.
  • Αν κάποιο καλλυντικό ματιών προκαλεί ερεθισμό, σταματάμε αμέσως να το χρησιμοποιούμε. Αν ο ερεθισμός επιμένει, επισκεπτόμαστε ένα γιατρό.
  • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε καλλυντικά ματιών, αν έχουμε μόλυνση στα μάτια ή εάν το δέρμα, γύρω από τα μάτια, είναι ερεθισμένο. Περιμένουμε να θεραπευτούμε και μετά από λίγες μέρες, χρησιμοποιούμε ξανά μακιγιάζ ματιών. Πετάμε όλα τα καλλυντικά ματιών, που χρησιμοποιούσαμε όταν πάθαμε τη μόλυνση.
  • Στα χέρια μας υπάρχουν βακτήρια που, αν μπουν στα μάτια, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, πριν βάλουμε τα καλλυντικά των ματιών και φροντίζουμε να είναι καθαρό κάθε εργαλείο, που χρησιμοποιούμε στην περιοχή των ματιών.
  • Δε μοιραζόμαστε, ποτέ σκιές ματιών, eye-liner, μάσκαρα, κ.λπ.
  • Δε χρησιμοποιούμε παλιές συσκευασίες καλλυντικών για τα μάτια. Πετάμε τη μάσκαρα 3 μήνες, μετά την αγορά της και ιδιαίτερα αν έχει ξεραθεί.
  • Όταν βάζουμε ή βγάζουμε καλλυντικά ματιών, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην τραυματίσουμε το βολβό του ματιού ή άλλη ευαίσθητη περιοχή.
  • Δε χρησιμοποιούμε καλλυντικά κοντά στα μάτια μας, αν δεν προορίζονται ειδικά για αυτήν τη χρήση. Για παράδειγμα, δε χρησιμοποιούμε ένα μολύβι χειλιών σα μολύβι ματιών. Μπορεί να μεταφέρουμε βακτήρια από το στόμα στα μάτια ή τα προσθετικά χρώματος του μολυβιού χειλιών να μην είναι αποδεκτά, για χρήση στην περιοχή των ματιών.
  • Αποφεύγουμε τα προσθετικά χρώματος, που δε συστήνονται για χρήση στην περιοχή των ματιών, όπως "μόνιμους χρωματισμούς βλεφαρίδων".

Οι βαφές μαλλιών είναι ασφαλείς;
Η απόφαση για αλλαγή χρώματος μαλλιών, τελευταία, έχει γίνει πολύ σύνθετη, επειδή ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει το βάψιμο των μαλλιών με ένα μεγάλο κίνδυνο. Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς άλλες μελέτες δεν υποστηρίζουν τα ίδια πορίσματα. Επίσης, οι περισσότερες βαφές μαλλιών δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας, πριν βγουν στην αγορά. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός για άλλα καλλυντικά, που περιέχουν προσθετικά χρώματος, ενώ για τις βαφές μαλλιών δεν είναι. Οι Καταναλωτές είναι συχνά μόνοι τους, όταν αποφασίζουν αν οι βαφές είναι ασφαλείς.

Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν ότι οι χρήστες βαφών μαλλιών κινδυνεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, περισσότερο από τους μη χρήστες. Προσπαθούν να υπολογίσουν τη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους που βάφουν τα μαλλιά τους και σε αυτούς που δεν τα βάφουν. Μερικές από αυτές τις μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος καρκίνου από τη χρήση βαφών μαλλιών, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους την επίδραση άλλων παραγόντων που προκαλούν καρκίνο, όπως το κάπνισμα, όταν συγκρίνουν τις δύο ομάδες. Σε άλλες μελέτες, ο αριθμός των εξεταζόμενων περιπτώσεων ήταν πολύ μικρός, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Μερικές συμβουλές για μια λιγότερο επικίνδυνα βαφή μαλλιών:
Για να περιορίσουμε την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, πριν βάψουμε τα μαλλιά μας, δοκιμάζουμε το προϊόν επαλείφοντας λίγη ποσότητα, πίσω από το αυτί μας. Δεν το ξεπλένουμε για δύο μέρες. Αν παρουσιαστεί φαγούρα, κάψιμο, κοκκίνισμα, ή εξάνθημα, δε χρησιμοποιούμε το προϊόν.

Οι Καταναλωτές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν χέννα, που είναι, σε μεγάλο βαθμό, φυτική, ή βαφές μαλλιών οξικού άλατος. Σε αυτές τις βαφές, όλα τα προσθετικά συστατικά έχουν δοκιμαστεί για ασφάλεια, πριν βγουν στην αγορά. Τα προϊόντα χέννας στην αγορά μπορούν να δώσουν ποικιλία χρωμάτων, από σκούρες καφέ μέχρι κοκκινόξανθες αποχρώσεις. Δεν μπορούν, ωστόσο, να ξανθύνουν τα μαλλιά. Οι βαφές οξικού άλατος, σταδιακά, σκουραίνουν το μαλλί και, συχνά, χρησιμοποιούνται στους πολύ μοντέρνους χρωματισμούς, όπως αυτοί που διαφημίζονται για άντρες.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε αν, βάφουμε τα μαλλιά μας;

  • Δεν αφήνουμε τη βαφή στο κεφάλι μας περισσότερο χρόνο από ό,τι είναι απαραίτητο.
  • Ξεπλένουμε το τριχωτό μέρος της κεφαλής, πολύ προσεκτικά με νερό, μετά τη χρήση.
  • Φοράμε γάντια, όταν εφαρμόζουμε τη βαφή μαλλιών.
  • Ακολουθούμε, προσεκτικά, τις οδηγίες, που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής μαλλιών.
  • Δεν ανακατεύουμε διαφορετικά προϊόντα βαφών μαλλιών, επειδή μπορεί να προκληθούν, ενδεχομένως, βλαβερές αντιδράσεις (το λιγότερο, ένα ανεπιθύμητο χρώμα μαλλιών).
  • Δεν αμελούμε να κάνουμε δοκιμή για αλλεργικές αντιδράσεις, πριν εφαρμόσουμε τη βαφή στα μαλλιά μας. Σχεδόν όλα τα προϊόντα βαφών μαλλιών περιέχουν οδηγίες για δοκιμή και είναι σημαντικό να τις πραγματοποιούμε κάθε φορά, που βάφουμε τα μαλλιά μας.
  • Καλό είναι να μη βάφουμε τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες μας. Μια αλλεργική αντίδραση στη βαφή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερεθισμό και ευαισθησία σε μολύνσεις, στην περιοχή των ματιών. Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα μάτια ή ακόμη και να προκαλέσουν τύφλωση.

 

 


 Δείτε επίσης