Θεωρώ ουσιαστικό να σχηματίσετε σφαιρική γνώμη, για τον απολογισμό, διαβάζοντας τις σελίδες, που ακολουθούν. Ταυτόχρονα, θα αναφερθώ, σε θέσεις και απόψεις του ΚΕΠΚΑ, για σημαντικά ζητήματα, που σχετίζονται, με την οικονομική και θεσμική κρίση αξιών, που διατρέχει όλη τη χώρα.

Αναλύσαμε με ποιο τρόπο είναι συνδεδεμένη η τύχη της χώρας μας, με την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή μας, στις εκλογές, για το Ευρωκοινοβούλιο. Καταδείξαμε, με τον πιο έντονο τρόπο, τη σύνδεση της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, με τους μηχανισμούς ελέγχου, τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές. Δώσαμε διαχρονικές μάχες, για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Καταναλωτικού Κινήματος, την ουσιαστική συμμετοχή, μέσω των θεσμικών εκπροσωπήσεων των καταναλωτών, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συγκρουστήκαμε, με συμφέροντα, με επιχειρήσεις και με αυτούς, που τις "προστάτευαν", αναλαμβάνοντας δράσεις και ξεπερνώντας, συχνά, ακόμα και τα όρια των δυνατοτήτων μας. Δώσαμε μάχες να διαχυθεί η πληροφόρηση και η γνώση, στον απλό καταναλωτή.


Έτσι, σήμερα μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι δικαιωθήκαμε, σε πολλά θέματα. Αναγνωρίζουμε, μέσα σε πολιτικές και σχεδιασμούς, που ξεδιπλώνονται, σήμερα, την υιοθέτηση και την ενσωμάτωση θέσεων και προτάσεών μας, σε ζητήματα που αφορούν, όχι μόνο στη λειτουργία της αγοράς, των μηχανισμών ελέγχου, της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, της κυβέρνησης, του Ευρωκοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των συλλογικοτήτων (ΜΚΟ), της εκπαίδευσης, αλλά και αυτών, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι, όταν διαμορφώνεις θέσεις και αγωνίζεσαι, με οδηγό τις αρχές της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του εθελοντισμού, υπηρετείς τα δικαιώματα των καταναλωτών και δικαιώνεσαι.

Και αυτή η δικαίωση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα δικαιώματα των καταναλωτών, χωρίς εκπτώσεις, σε αξίες και αρχές, παραβλέποντας, όσο μπορούμε, τις πικρίες, που γευόμαστε, από τη στάση και τη συμπεριφορά αρκετών καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ
και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΚΑ

Νικόλαος Σ. Τσεμπερλίδης