Απλουστευμένη σήμανση τροφίμων

fo_072.jpgΘέλετε να αγοράσετε τα "σωστά" τρόφιμα, για εσάς και την οικογένεια σας; Αγανακτήσατε, προσπαθώντας να διαβάσετε τα μικρά γράμματα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τροφίμων; Φτάσατε στα όριά σας, γιατί ακόμα και αν τα διαβάσετε, δε μπορείτε να καταλάβετε τόσους επιστημονικούς όρους;

Τελικά, απογοητευτήκατε, γιατί χάσατε, άδικα, τόση ώρα προσπαθώντας και δεν τα καταφέρατε να διαλέξετε τα "σωστά" τρόφιμα; Δεν είστε μόνοι. Οι έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ. αποδεικνύουν ότι:
7 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι τα συστατικά αποτελούν κίνητρο, για να αγοράσουν ένα τρόφιμο.
Όμως:
  • Εφτά στους 10 δυσκολεύονται να καταλάβουν τα συστατικά, που αναγράφονται, στις συσκευασίες.
  • Έξι στους δέκα δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα συστατικά, πάνω στις συσκευασίες.
  • Έξι στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι η διατροφική αξία ενός τροφίμου είναι κίνητρο, για να αγοράσει αυτό το τρόφιμο.
  • Εννιά στους δέκα θεωρούν ότι πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος αναγραφής των συστατικών, με τη χρήση μεγαλύτερων γραμμάτων και πιο εκλαϊκευμένων όρων.
  • Οι μισοί καταναλωτές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τον πίνακα διατροφικών στοιχείων, στη συσκευασία.
  • Οκτώ στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος αναγραφής των διατροφικών στοιχείων, με τη χρήση πιο απλών όρων και μεγαλύτερων γραμμάτων.

Η Αρχή Ελέγχου Τροφίμων της Μ. Βρετανίας έχει προτείνει μια καλή λύση, για το πρόβλημά μας. Ονομάζεται "χρώματα φωτεινού σηματοδότη". Είναι τρόπος σήμανσης των τροφίμων, ο οποίος χρησιμοποιεί το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο χρώμα, όπως οι φωτεινοί σηματοδότες, στις διαβάσεις πεζών, στους δρόμους, για να καταδείξει, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, εάν, σε ένα τρόφιμο, τα λιπαρά, τα κεκορεσμένα λίπη, η ζάχαρη και το αλάτι είναι, σε υψηλά, μέτρια ή χαμηλά ποσοστά. Ήδη, στη Μεγάλη Βρετανία, πολλές εταιρίες τροφίμων έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα σήμανσης, στα τρόφιμά τους.

Αλάτι - Ζάχαρη - Λιπαρά
Αυτά τα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι δημιουργούν προβλήματα, στην υγεία μας (π.χ. παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα κ.λπ.), όταν τα λαμβάνουμε, σε μεγάλες ποσότητες. Ένα κόκκινο σημάδι, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει υψηλά ποσοστά, κάποιου συστατικού, που πρέπει να καταναλώνουμε, σε περιορισμένες ποσότητες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει, ποτέ, να τρώμε τα τρόφιμα, που φέρουν κόκκινα σημάδια. Όμως, πρέπει να παρακολουθούμε πόσο συχνά τα καταναλώνουμε ή να προσπαθήσουμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες.

Ένα πορτοκαλί σημάδι, σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν περιέχει ούτε υψηλά, ούτε χαμηλά ποσοστά του συστατικού. Έτσι, αυτό το τρόφιμο είναι μια καλή επιλογή, τις περισσότερες φορές, όταν δεν επιθυμούμε μια "πράσινη" επιλογή.

Ένα πράσινο σημάδι σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει χαμηλά ποσοστά του συγκεκριμένου συστατικού. Όσο περισσότερα πράσινα σημάδια έχει ένα τρόφιμο, στη συσκευασία του, τόσο πιο υγιεινή επιλογή τροφίμων κάνουμε.

Έτσι, όταν ψωνίζουμε και εφόσον θέλουμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να επιλέγουμε περισσότερα πράσινα και πορτοκαλί σημάδια και λιγότερα κόκκινα.

Τι σημαίνει υψηλά, μεσαία, χαμηλά ποσοστά συστατικών;
Συστατικό (ανά 100g)
Υψηλό
Μεσαίο Χαμηλό
Λιπαρά Πάνω από 20g 3g – 20g Κάτω από 3g
Αλάτι Πάνω από 1,5g 0,3g – 1,5g Κάτω από 0,3g
Σάκχαρα Πάνω από 15g 5g – 15g Κάτω από 5g
Κεκορεσμένα λιπαρά Πάνω από 5g 1,5g – 5g Κάτω από 1,5g


Γιατί χρώματα; Γιατί φωτεινός σηματοδότης;
Η σήμανση, με χρώματα:
  • Παρέχει γρήγορη πληροφόρηση, πληροφόρηση, με μια "ματιά", για τα βασικά διατροφικά στοιχεία.
  • Μεταφράζει (δηλαδή κάνει, αμέσως, κατανοητό) το τι σημαίνουν τα διάφορα επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό) των βασικών διατροφικών στοιχείων.
  • Είναι εύκολη και κατανοητή, από όλους τους καταναλωτές.
  • Παρέχει κατανοητή πληροφόρηση, για τις αντίστοιχες ποσότητες των βασικών συστατικών, στο τρόφιμο.

Τι σήμανση θέλουμε;
Οι καταναλωτές χρειαζόμαστε και απαιτούμε απλή, πλήρη, ομοιόμορφη, σαφή και απόλυτα κατανοητή πληροφόρηση. Τι θέλουμε;
Στο μπροστά μέρος της συσκευασίας, να υπάρχει η σήμανση, με χρώματα, τεσσάρων βασικών στοιχείων:
- Λιπαρά
- Αλάτι
- Ζάχαρα
- Κεκορεσμένα λίπη
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, θέλουμε τη σήμανση 8+1 διατροφικών στοιχείων.
- Ενέργεια
- Πρωτεϊνες
- Λιπαρά
- Κεκορεσμένα λιπαρά
- Υδατάνθρακες
- Ζάχαρα
- Αλάτι
- Φυτικές ίνες
- Trans-λιπαρά οξέα
Μας απογοητεύει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν επιβάλλει, για όλα τα παραπάνω στοιχεία, υποχρεωτική σήμανση. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά "το μεγάλο 8+1", όπως το ονομάζει η BEUC, είναι απαραίτητα, στους καταναλωτές, για να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων, για να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, για να χάσουν βάρος. Γιατί:

Το μεγάλο 8+1
Ενέργεια: Είναι σημαντικό να "κρατάμε λογαριασμό", για την ενέργεια (θερμίδες), που παίρνουμε, από τα διάφορα τρόφιμα. Ο σημερινός τρόπος διατροφής μας (γρήγορο φαγητό, έτοιμο φαγητό, τσιμπολογήματα, σνακς κ.λπ.) χαρακτηρίζεται, από πολύ υψηλά ποσοστά ενέργειας. Η πληροφόρηση, για τη πρόσληψη ενέργειας, από ένα τρόφιμο, βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουμε τρόφιμα, που περιέχουν λιγότερη ενέργεια και να ελέγξουμε ή να μειώσουμε την καθημερινή πρόσληψη ενέργειας.
Πρωτεΐνες: Περιέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, για την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών. Οι πρωτεΐνες μας παρέχουν ενέργεια, μαζί με τα λιπαρά και τους υδρογονάνθρακες.
Υδατάνθρακες: Είναι βασικό συστατικό πολλών απαραίτητων τροφίμων, οι οποίοι μας παρέχουν ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής ενέργειας, που προσλαμβάνουμε και των βασικών διατροφικών στοιχείων. Η ακριβής ποσότητα υδατανθράκων είναι πληροφορία παραπάνω από απαραίτητη, για τους διαβητικούς.
Ζάχαρα: Κατέχουν δεσπόζουσα θέση, ως συστατικά "άχρηστων" τροφίμων, δηλαδή τροφίμων, που δε μας προσδίδουν σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Επειδή χωνεύονται, γρήγορα, προκαλούν, γρήγορα, αίσθημα πείνας. Για το λόγο αυτό, είναι βασικές αιτίες, για πρόσληψη υψηλών ποσοστών ενέργειας και αύξηση των σωματικού βάρους. Επιπλέον, προκαλούν και τερηδόνα.
Λιπαρά: Η παρουσία των λιπαρών συνεισφέρει, στην υψηλή περιεκτικότητα ενέργειας, στα τρόφιμα, η οποία περιεκτικότητα είναι η βασική αιτία υψηλής πρόσληψης ενέργειας και αύξησης σωματικού βάρους. Επιπλέον, πολλά λιπαρά περιέχουν ανθυγιεινά μέρη, όπως κεκορεσμένα λιπαρά ή trans-λιπαρά, η πρόσληψη των οποίων πρέπει να γίνεται, περιορισμένα.
Κεκορεσμένα λιπαρά: Ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, στο αίμα. Κυρίως, της "κακής" χοληστερόλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τα κεκορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να μας παρέχουν πάνω από το 10% της συνολικής ενέργειας, που προσλαμβάνουμε, από τα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος αυτού του ποσοστού είναι υψηλότερος.
Φυτικές ίνες: Προσδίδουν όγκο, στην ποσότητα τροφίμων, που καταναλώνουμε, μειώνουν την περιεκτικότητα των τροφίμων, σε ενέργεια και δημιουργούν αίσθηση χορτασμού. Οι φυτικές ίνες δε χωνεύονται, ούτε απορροφούνται, εύκολα, από τον οργανισμό και βοηθούν, στην καλή λειτουργία των εντέρων μας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι βασικά συστατικά τροφίμων, που μας παρέχουν άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, βοηθούν, στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.
Αλάτι: Η υπερβολική πρόσληψη άλατος συνδέεται, με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τις καρδιοπάθειες. Η πρόσληψη άλατος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6g την ημέρα. Οι ευρωπαίοι πολίτες, σήμερα, λαμβάνουν πολύ υψηλότερες δόσεις
Trans-λιπαρά οξέα: Η πρόσληψη trans-λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυξάνει την "κακή" χοληστερόλη και μειώνει την "καλή". Προκαλούν φλεγμονές, βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εμπλέκονται, σε καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τι ποσότητες πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά;
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση (Η.Σ.Δ.) είναι η ποσότητα συγκεκριμένων συστατικών, των οποίων την κατανάλωση, με βάση επιστημονικά δεδομένα, δεν πρέπει να ξεπερνάμε, σε καθημερινή βάση. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση και να πιστεύουμε ότι η Η.Σ.Δ. είναι η ποσότητα, που πρέπει να καταναλώσουμε, για να είμαστε υγιείς. Η Η.Σ.Δ. δεν είναι στόχος, είναι, όμως, ανώτατο όριο και οι ποσότητες, που εμείς καταναλώνουμε, πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερες, από την Η.Σ.Δ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα διαφορετικά συστατικά δεν τα παίρνουμε, από ένα μόνο τρόφιμο. Επομένως, πρέπει να προσθέσουμε την ποσότητα π.χ. άλατος όλων των τροφίμων, που καταναλώνουμε, μέσα σε μια μέρα και το σύνολο να είναι χαμηλότερο από την Η.Σ.Δ.

Ημερήσιες Συνιστώμενες Δόσεις
Ενήλικες Άνδρες Γυναίκες
Ενέργεια Θερμίδες 2500 2000
Πρωτεΐνες 55g 45g
Υδατάνθρακες 300g 230g
από τους οποίους ζάχαρα 120g 90g
Λιπαρά 95g 70g
από τα οποία κεκορεσμένα 30g 20g
Φυτικές ίνες 24g 24g
Νάτριο 2,4g 2,4g
ή το ισοδύναμο σε άλας 6g 6g


Πρέπει να επισημάνουμε ότι, για τα παιδιά ισχύουν άλλες ποσότητες. Για το αλάτι π.χ.
Παιδιά μικρότερα των 6μηνών Λιγότερο από 1g/ημέρα (0,4g νάτριο)
Παιδιά 7 με 12 μηνών Λιγότερο από 1g/ημέρα (0,4g νάτριο)
Παιδιά 1 με 3 ετών Λιγότερο από 2g/ημέρα (0,8g νάτριο)
Παιδιά 4 με 6 ετών Λιγότερο από 3g/ημέρα (1,2g νάτριο)
Παιδιά 7 με 10 ετών Λιγότερο από 5g/ημέρα (2g νάτριο)
Παιδιά μεγαλύτερα των 11 ετών Λιγότερο από 6g/ημέρα (2,4g νάτριο)


Τι θέλει η βιομηχανία;
Αν και στη Μ. Βρετανία, αρκετές επιχειρήσεις τροφίμων εφάρμοσαν τη σήμανση, με τα χρώματα, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και μάλιστα πολυεθνικές, οι οποίες έχουν αρνηθεί αυτό τον τρόπο σήμανσης. Αυτές οι επιχειρήσεις επιμένουν, σε μια σήμανση χωρίς χρώματα, η οποία θα βασίζεται, στην ημερήσια συνιστώμενη δόση

Η σήμανση αυτή δείχνει το ποσοστό της αντίστοιχης Η.Σ.Δ., των συστατικών, που περιέχει το τρόφιμο. Έρευνες της Βρετανικής Οργάνωσης Καταναλωτών, Which και της Βρετανικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δείχνουν ότι οι καταναλωτές, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, κατανοούν τη σήμανση, με τα χρώματα του "φωτεινού σηματοδότη" και προχωρούν, σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, εύκολα και γρήγορα. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Which δείχνουν ότι 97% των ερωτηθέντων καταναλωτών μπορούν να εντοπίσουν, "με την πρώτη ματιά", τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη και επίσης, να συγκρίνουν τα επίπεδα των ίδιων συστατικών, σε παρόμοια τρόφιμα, βασιζόμενοι στα χρώματα. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είχε τα ίδια αποτελέσματα, στη δική της έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2600 καταναλωτές. Και οι δυο έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές κατανοούν τη σήμανση, με τα χρώματα, ενώ δυσκολεύονται να καταλάβουν, εάν ένα τρόφιμο, που περιέχει π.χ. 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ενός συστατικού, είναι υγιεινό ή όχι. Η βιομηχανία πρέπει να πάψει να κρύβεται, πίσω από την Η.Σ.Δ. και να δηλώσει, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, εάν τα προϊόντα της περιέχουν υψηλά, μέτρια ή χαμηλά ποσοστά, σε αλάτι, ζάχαρα ή λιπαρά. Η βιομηχανία πρέπει να ενδιαφερθεί, επιτέλους, για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τι ακριβώς περιέχουν τα τρόφιμά της και όχι μόνο το πώς "περνούν" αυτά τα τρόφιμα, στο μάτι του καταναλωτή. Εάν, λοιπόν, ένα τρόφιμο έχει πολλά "ανθυγιεινά" συστατικά, αυτό, για μας, πρέπει να έχει και πολλά κόκκινα σημάδια. Η υγεία των καταναλωτών είναι αγαθό πολυτιμότερο, από τις πωλήσεις, τα κέρδη, το χρήμα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την αδυναμία των καταναλωτών να κατανοήσουν τη σήμανση των τροφίμων και κατόπιν πιέσεων των Ενώσεων Καταναλωτών, ξεκίνησε διαβούλευση, για την αναμόρφωση της νομοθεσίας, για τη σήμανση των τροφίμων. Στόχος της αναμόρφωσης ήταν να εφαρμόσει, μια πιο απλή, κατανοητή σήμανση τροφίμων, η οποία μπορεί, εύκολα να εντοπιστεί. Η ευρωπαϊκή οδηγία 90/496, για τη διατροφική σήμανση των προϊόντων, η οποία ισχύει, σήμερα, από το 1990, ζήτησε, από τη βιομηχανία, να εφαρμόσει τη διατροφική σήμανση, εθελοντικά. Έτσι, σε πάρα πολλά προϊόντα, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει διατροφική σήμανση. Στην καλύτερη περίπτωση, στα τρόφιμα, στα οποία έχει εφαρμοστεί, διαφέρει, από τρόφιμο σε τρόφιμο, από εταιρεία σε εταιρεία, από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τίποτε. Με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας η ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκίνησε τη διαβούλευση, για την αναμόρφωση της οδηγίας, πριν από 3 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει, από τη βιομηχανία τροφίμων να απλοποιήσει τη σήμανση, ώστε ο καταναλωτής να παίρνει την πληροφόρηση, που χρειάζεται, γρήγορα και εύκολα. Δυστυχώς, η διαβούλευση βρήκε πολλά "εμπόδια" και μετά από περίπου 3 χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, η Ε.Ε. αναγκάστηκε να καταθέσει την πρότασή της, τον Ιανουάριο του 2008. Η πρόταση της Ε.Ε. κάνει μεν τη διατροφική σήμανση υποχρεωτική, αλλά υιοθετεί την πρόταση της βιομηχανίας, για ένα σύστημα σήμανσης βασισμένο, σε ποσοστά επί των Η.Σ.Δ. Όλη αυτή η καθυστέρηση έχει, ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία να αρχίσει να εφαρμόζει τη σήμανση, με βάση την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Φοβόμαστε ότι η όλη καθυστέρηση λειτούργησε, σε βάρος των καταναλωτών. Έδωσε, στη βιομηχανία, το χρόνο να σημάνει τα τρόφιμα της, με έναν πιο απλό μεν, αλλά το ίδιο ακαταλαβίστικο τρόπο. Και τώρα, ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πείθονταν να προτείνει τη σήμανση, με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, η βιομηχανία θα ισχυριστεί ότι έχει, ήδη, επενδύσει χρήματα και χρόνο, για τα νέα σήμανση και θα αρνηθεί το σύστημα, που είναι απλό και κατανοητό, στον καταναλωτή.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετέχει, στη διαμόρφωση τόσο της πρότασης, όσο και της δράσης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), η οποία υποστηρίζει τη σήμανση, με τα χρώματα. Στις 16 Απριλίου 2008, η κ. Ε. Κεκελέκη, Γενική Γραμματέας του ΚΕ.Π.ΚΑ., εκπροσώπησε το ΚΕ.Π.ΚΑ., σε σύσκεψη, που κάλεσε ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα γραφεία του, στην Αθήνα. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της βιομηχανίας, των επαγγελματιών εστίασης και των καταναλωτών. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και η αρχική διαμόρφωση της εθνικής μας άποψης, για την απλουστευμένη σήμανση των τροφίμων. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έθεσε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των καταναλωτών, για τη δυσνόητη σήμανση, την οποία αγωνίζεται να επιβάλλει η βιομηχανία. Επίσης, έθεσε τα αιτήματα των καταναλωτών, για τη σήμανση με τα χρώματα. Η βιομηχανία αντέδρασε, σθεναρά. Οι εκπρόσωποί της ισχυρίστηκαν ότι: "Δεν υπάρχουν ανθυγιεινά συστατικά τροφίμων", "Δεν υπάρχει αρκετός χώρος, στη συσκευασία τροφίμων, για τη σήμανση αυτή", "Οι καταναλωτές δεν κατανοούν τον όρο trans-λιπαρά", "Οι καταναλωτές εγκρίνουν τη σημερινή σήμανση, εφόσον συνεχίζουν να αγοράζουν τρόφιμα".

Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω ερωτήματα της βιομηχανίας είναι κίβδηλα και εκ του πονηρού. Ανθυγιεινά συστατικά τροφίμων υπάρχουν (αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά) και η σύνδεσή τους, με προβλήματα υγείας, έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Οι συσκευασίες των τροφίμων έχουν αρκετό χώρο, για τη συγκεκριμένη σήμανση. Η βιομηχανία, πάνω στις συσκευασίες, αναγράφει διάφορους ισχυρισμούς και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιεί, ως κράχτες, για τα προϊόντα της. Αν, λοιπόν, περιορίσει την πληροφόρηση, που συμφέρει, μόνον σε αυτήν, θα βρει αρκετό χώρο, για τη σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών. Οι καταναλωτές έχουν δηλώσει, πολλές φορές, ότι δεν κατανοούν τα συστατικά των τροφίμων, γιατί δεν είναι χημικοί, αλλά η βιομηχανία δεν έκανε καμιά προσπάθεια απλούστευσης ή εκλαΐκευσης των χημικών όρων. Τώρα, για τα trans-λιπαρά, επειδή προέρχονται, κυρίως, από πρώτες ύλες, που αγοράζει, σε εξευτελιστικές τιμές, την έπιασε η ευαισθησία; Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γνωρίζει οι καταναλωτής τι σημαίνει trans-λιπαρά, στη χημεία. Χρειάζεται να γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνα, για την υγεία του, λιπαρά. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν τρόφιμα, ενώ δεν κατανοούν τη σήμανση τους, γιατί δε μπορούν να βρουν άλλες λύσεις, που θα έχουν κατανοητή σήμανση. Ή αγοράζουν και τρώνε ή πεινάνε.

Όλες αυτές οι απαντήσεις δόθηκαν, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., στη βιομηχανία, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Τις ίδιες απόψεις εκφράσαμε και στην επόμενη σύσκεψη του Ε.Φ.Ε.Τ., στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 και στη συνεδρίαση του Ε.Σ.ΚΑ., στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2008.

Δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, μέχρι ο καταναλωτής να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς τρώει και να μπορεί να κάνει υγιεινότερες επιλογές, με βάση την πληροφόρηση και τη γνώση.


Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος