online_registration_banner.png

Για τα παράπονα και τις καταγγελίες σας καλέστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. στο 2310233333.

Αρχική arrow ΚΕ.Π.ΚΑ arrow Τι είναι το ΚΕΠΚΑ arrow Σύνθεση Δ.Σ.
Σύνθεση Δ.Σ. Εκτύπωση E-mail
09.04.14
Πραγματοποιήθηκε, στις 27 Μαρτίου 2014, η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2013, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.

Την ίδια μέρα και την επομένη, διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για την εκλογή του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε, στις 7 Απριλίου 2014, σε σώμα, ως εξής:

Νικόλαος Τσεμπερλίδης

Πρόεδρος

Μιλτιάδης Κουμιώτης

Αντιπρόεδρος

Ευαγγελία Κεκελέκη

Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Αποστολάκης
Ταμίας

Γεώργιος Σαμούρης

Ειδικός Γραμματέας

Παύλος Λαζαρίδης

Μέλος

Νικόλαος Ραγιάς

Μέλος

Θεοχάρης Πετρίδης

Μέλος

Γεώργιος Μάνος

Μέλος

Αναστάσιος Πολίτης

Αναπληρωματικό Μέλος

Αναστάσιος Παρανός

Αναπληρωματικό Μέλος

Χρήστος Ιωαννίδης

Αναπληρωματικό Μέλος

Η λειτουργία του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασιζόταν και βασίζεται, σε συγκεκριμένες αρχές. Εθελοντισμός, αξιοπιστία, διαφάνεια, δημοκρατία, συλλογικότητα, ανεξαρτησία. Αυτές τις αρχές διαφυλάξαμε όλη την προηγούμενη χρονιά. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, προς όλες τις πλευρές (κόμματα, εξουσίες, οικονομικά συμφέροντα). Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι ανεξάρτητη Ένωση Καταναλωτών. Τα εκλεγμένα, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μόνα, που αποφασίζουν τη στρατηγική και την πολιτική της οργάνωσης. Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς, που αποτελούμε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά καθώς και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουμε διασφαλίσει το βιοπορισμό μας, από πηγές, εκτός ΚΕ.Π.ΚΑ. Δηλαδή, από την εργασία μας. Προσφέρουμε, εθελοντικά, σε βάρος του ελεύθερου χρόνου μας, σε βάρος των οικογενειών μας, σε βάρος της προσωπικής μας διασκέδασης. Προσφέρουμε, γιατί αυτό μας ανταποδίδει χαρά, γνώση, ικανοποίηση ότι συμμετέχουμε στην Κοινωνία των Πολιτών. Προσφέρουμε, γιατί είναι επιλογή μας και αγαπάμε αυτό, που κάνουμε. Η διασφάλιση του βιοπορισμού μας, σε συνδυασμό, με τον απαράβατο όρο του εθελοντισμού, μας κάνουν ανεξάρτητους, από οποιαδήποτε συμφέροντα, οικονομικά και κομματικά. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν την ασκεί, σωστά, θα έχει την αναγνώρισή μας. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν κάνει λάθη, θα του τα επισημαίνουμε. Όμως, αν εφαρμόζει, συνειδητά, πολιτικές, που βλάπτουν τα δικαιώματα των Καταναλωτών, θα μας βρει απέναντι και θα χρεωθεί το κόστος των επιλογών του.

Η διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία, αποτελούν βασικές αρχές της λειτουργίας του ΚΕ.Π.ΚΑ. Για αυτό, εδώ και μία δεκαετία, αρχίσαμε να δημοσιεύουμε, στην ιστοσελίδα μας, καταρχάς, το σχέδιο και μετά την έγκριση, το τελικό κείμενο του διοικητικού και οικονομικού μας απολογισμού, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα, στα μέλη μας, εκτός Θεσσαλονίκης και σε όσους δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν, στη Γενική μας Συνέλευση, να ενημερωθούν και να μας κρίνουν. Ήδη, πολλά μέλη μας, μας έστειλαν ηλεκτρονική αλληλογραφία, με τα σχόλια και τα συγχαρητήριά τους.

Για να κατοχυρώσουμε, ακόμη περισσότερο, τη δημοκρατική μας λειτουργία και επειδή τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., που κατοικούν, σε περιοχές, εκτός Θεσσαλονίκης, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, στις εκλογές μας, τροποποιήσαμε το καταστατικό μας και εισάγαμε την επιστολική ψήφο. Με αυτό τον τρόπο, όσα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., δε μπορούν να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία, μπορούν να ψηφίσουν, χρησιμοποιώντας τη νέα διάταξη του καταστατικού μας. 

Όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργούμε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., ζήσαμε πολλές εμπειρίες, γευτήκαμε χαρές και λύπες. Λυπηθήκαμε, για την αρνητική στάση ανθρώπων, που ωφελήθηκαν, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., για την αδιαφορία και απροθυμία άλλων να «σηκωθούν από τον καναπέ τους», για την προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευτούν το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τα μέλη του, για την αχαριστία κάποιων άλλων.

Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε ότι γευτήκαμε και πολλές χαρές. Κερδίσαμε γνώση, δεξιότητες, αναγνώριση, γίναμε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές αποφάσεων. Τελικά, κάναμε βήματα, για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων μας.

Εφόσον καταφέρουμε να επιβιώσουμε, οικονομικά, το 2014, θα συνεχίσουμε, με την ίδια ένταση, τη δράση μας, παρεμβαίνοντας, καθημερινά, οπουδήποτε χρειαστεί, για την προστασία του Καταναλωτή, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγχρόνως, προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τον εθελοντισμό και τη συλλογική δράση. 

Πρώτο μέλημά μας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και η διασφάλιση του δικαιώματος, στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2008, 81 εκατομμύρια πολίτες, στην Ευρώπη, ζούσαν, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 2011, ο αριθμός αυξήθηκε, κατά 40 περίπου εκατομμύρια και εκτινάχτηκε, στα 120 εκατομμύρια. Το 2012, εκτιμάται ότι υπήρξε παρόμοια αύξηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει, συνήθως, τα στοιχεία της φτώχειας, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Στη χώρα μας, οι φτωχοί ανέρχονται, στο 30% του πληθυσμού. Καθημερινά, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισκέπτονται πολίτες, με μηδαμινό εισόδημα (άνεργοι), ή ελάχιστο εισόδημα. Αυτοί οι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα, δεν έχουν δικαίωμα, στην κατανάλωση. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα αυτό και πιέζουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρεθούν λύσεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο βάρος, στη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών, στις καθολικές υπηρεσίες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ταχυδρομικές υπηρεσίες, αστικές συγκοινωνίες, νερό). Η ακρίβεια και οι αυξήσεις τιμών αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό, με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, έχουν βάλει, σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε και να πληρώνουμε αυτές τις υπηρεσίες. Όμως, ο αποκλεισμός μας, από τις καθολικές υπηρεσίες, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι, δίνουμε μάχες και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, για να μπορούν όλοι οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τις αστικές μεταφορές κ.λπ. 

Δεύτερο μέλημά μας είναι να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής τα δικαιώματα και τη δύναμή του. Πρέπει να μάθει να αντιδρά, σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης αυτών των δικαιωμάτων, απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή. Η συμμετοχή του, σε υπαρκτές, ενεργές, αδέσμευτες και με δημοκρατικές διαδικασίες οργανώσεις, αποτελεί τη μοναδική λύση. Η εγγραφή όσο γίνεται περισσότερων νέων μελών, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., που ίσως είναι η μοναδική μεγάλη ελληνική Ένωση Καταναλωτών, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα έχει, ως αποτέλεσμα, να γίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. ακόμα πιο μεγάλο και ισχυρό κίνημα, που θα παίζει, ακόμα πιο αποτελεσματικά, το ρόλο του, στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

Τρίτο μέλημά μας η καθημερινή παρουσία του ΚΕ.Π.ΚΑ. και η παρέμβασή του, σε αποφάσεις, που αφορούν τους καταναλωτές. Δε θα διστάσουμε, ποτέ, να καταγγείλουμε και να συγκρουστούμε, με οποιονδήποτε, όσο υψηλά και αν βρίσκεται, εάν πρόκειται να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Συνεχίζουμε, δυναμικά, την παρέμβασή μας, στη δημιουργία, ή στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. 

Αντιδρούμε, σε διεθνές επίπεδο, στην επικράτηση του μοντέλου, για τη λειτουργία της αγοράς, που πρεσβεύει τη Σχολή του Σικάγο, ενός μοντέλου ασυδοσίας, αμφισβήτησης δικαιωμάτων, θεοποίησης του κέρδους. Οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς ισχυρίζονται ότι όλα τα προϊόντα και όλες οι υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν, από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Υποστηρίζουμε το μοντέλο αγοράς, που εφαρμόζονταν, για δεκαετίες, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση και στο οποίο, η αγορά ρυθμιζόταν και ελεγχόταν, αλλά δεν αμφισβητούνταν η οικονομική ελευθερία των πολιτών και των επιχειρήσεων, δεν ποινικοποιούνταν το λογικό κέρδος, δεν αμφισβητούνταν το δικαίωμα, στην ιδιοκτησία. Η αγορά λειτουργούσε βασισμένη, στο δίπολο προσφορά και ζήτηση, αλλά αυτό το δίπολο ελέγχονταν και ρυθμίζονταν από τα κράτη, από τις κυβερνήσεις. Γιατί; Γιατί η Ευρώπη, πάντοτε, παραδεχόταν ότι η πλευρά της ζήτησης, δηλαδή οι καταναλωτές αποτελούν το αδύναμο μέρος μιας συναλλαγής, σε αντίθεση, με την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή των προμηθευτών.

Σήμερα, τα δύο αυτά μοντέλα λειτουργίας της αγοράς συνεχίζουν να ανταγωνίζονται, μεταξύ τους, για το ποιο θα κυριαρχήσει, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δυστυχώς, η Ευρώπη, πλέον, έχει μετακινηθεί προς το μοντέλο της Σχολής του Σικάγο, απομακρυνόμενη, από την κουλτούρα της και παρασυρμένη, από ένα θολό όραμα ότι η ελεύθερη αγορά παράγει πλούτο και ανάπτυξη. Και ναι, αυτό συνέβαινε, για ένα χρονικό διάστημα. Όμως, η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος είναι ο λιγότερα ρυθμιζόμενος τομέας, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη νομοθεσίας και κυρώσεων, δημιούργησε την οικονομική κρίση, την οποία, σήμερα, εμείς οι καταναλωτές καλούμαστε να πληρώσουμε. Η παγκόσμια οικονομική κρίση απέδειξε ότι όταν η αγορά αφήνεται, στην αυτό-ρύθμιση, ο πλούτος και η ανάπτυξη, που παράγονται, συγκεντρώνονται στους λίγους πλούσιους και ισχυρούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεν απολαμβάνει αυτών των ωφελειών. Τελικά, η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι, στην ελεύθερη αγορά, τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται.

Διεκδικούμε μια Ευρώπη, με κέντρο τον άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε μια ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και θα εμπεδώνει τη συμμετοχική δημοκρατία. Η Κοινωνία των Πολιτών, που εκφράζεται μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναπληρώνει το έλλειμμα, στην άμεση δημοκρατία, το οποίο προκύπτει, από το μεγάλωμα των διοικητικών περιφερειών και την απομάκρυνση των Κέντρων Λήψης Αποφάσεων, από τον Πολίτη. Η Κοινωνία των Πολιτών μας δίνει την ευκαιρία της καθημερινής συμμετοχής, στα όσα επιθυμούν να κάνουν κάποιοι άλλοι, για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει την ευκαιρία της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων, που λαμβάνονται, για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπουμε όσα κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει την ευκαιρία να εκφραζόμαστε, καθημερινά και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, στις εκλογές.

Το 2014 θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ.: Γνωρίζω - Συνειδητοποιώ - Οργανώνομαι – Προστατεύομαι.

Τελευταία ανανέωση ( 09.04.14 )
 
Επόμ. >

©1999-2011 Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. Joomla customization by LEoNArt
evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat ?>