Additional

Για τα παράπονα και τις καταγγελίες σας καλέστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. στο 2310233333.

Ανακυκλωμένα προϊόντα Εκτύπωση E-mail
30.10.13
5_big.jpg
Τι κάνουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές
Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές, συχνά, περιέχουν επικίνδυνα χημικά, μόλυβδο, χαλκό, επιβραδυντικά αναφλέξεως, κάδμιο, υδράργυρο, πλαστικό. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, εάν δεν πεταχτούν τα μηχανήματα, που τα περιέχουν, με σωστό τρόπο. Τι κάνουμε λοιπόν;
 • Προσπαθούμε να βρούμε μια φιλανθρωπική οργάνωση, για να χαρίσουμε τα μηχανήματα, που δε θέλουμε.
 • Μεταφέρουμε τα αντικείμενα, που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, στους ειδικούς χώρους συλλογής, όπου τα επικίνδυνα χημικά απομακρύνονται, με ειδικό ασφαλή τρόπο. Η ανακύκλωση υλικών, όπως τα μέταλλα, από τα ψυγεία, ή τις ηλεκτρικές κουζίνες εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια. Ας επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) .
 • Όταν αγοράζουμε μια καινούργια ηλεκτρονική συσκευή, πρέπει να ζητάμε, από το κατάστημα αγοράς, να πάρει, πίσω, το παλιό μας μηχάνημα, ή να μας ενημερώσει, που μπορούμε να το παραδώσουμε, για ανακύκλωση, ή επαναχρησιμοποίηση.
 • Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή ηλεκτρονικών μηχανημάτων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επιβαρύνει το περιβάλλον, προκαλεί κλιματικές αλλαγές.

Μπαταρίες
Κάθε χρόνο, 600 εκατομμύρια μπαταρίες πετιούνται, στα σκουπίδια. Οι μπαταρίες περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως κάδμιο και πολύτιμα μέταλλα. Τι κάνουμε, λοιπόν;
 • Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όσο περισσότερο μπορούμε. Η ενέργεια, που απαιτείται, για να κατασκευαστεί μια μπαταρία, είναι 50 φορές περισσότερη, από όλη την ενέργεια, που μια μπαταρία παράγει, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
 • Ανακυκλώνουμε τις μεταχειρισμένες μπαταρίες μας.
Αγοράζουμε ανακυκλωμένα προϊόντα
Η αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων σημαίνει λιγότερα σκουπίδια, στις χωματερές, λιγότερη σπατάλη, φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα ανακυκλωμένα προϊόντα είναι, σαφώς, εφάμιλλα, στην ποιότητα, με τα καινούργια. Η καύση, ή η ταφή παράγουν αέρια βλαβερά, για το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι δύο τρόποι δεν εξοικονομούν πλουτοπαραγωγικές πηγές, γιατί εξαφανίζουν τα υλικά και πρέπει να παράξουμε καινούργια, από την αρχή.

Εμείς, λοιπόν, οι καταναλωτές οφείλουμε να κάνουμε μερικά πράγματα:
 • Να ανακυκλώνουμε όσο περισσότερα παλιά και χρησιμοποιημένα προϊόντα.
 • Να αγοράζουμε όσο περισσότερα ανακυκλωμένα, ή από ανακυκλωμένα υλικά προϊόντα. Αποφεύγουμε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης.
 • Να παίρνουμε, από το σπίτι μας, την τσάντα, για τα ψώνια, όταν πηγαίνουμε, στην αγορά. Δε χρειάζεται να παίρνουμε, κάθε φορά, που ψωνίζουμε και άλλη πλαστική σακούλα, από το κατάστημα. Όταν γυρίζουμε, στο σπίτι, διπλώνουμε τη σακούλα και την παίρνουμε μαζί μας, την επόμενη φορά, που θα βγούμε, για ψώνια. Θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν είχαμε μια πάνινη τσάντα, για αυτές τις δουλειές.
 • Είμαστε οι πελάτες. Πρέπει να απαιτούμε αυτό, που θέλουμε. Εάν ψάχνουμε οικολογικά προϊόντα, ή θέλουμε να μάθουμε τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής κάποιου προϊόντος, που θέλουμε να αγοράσουμε, απαιτούμε να μας δοθεί η ανάλογη πληροφόρηση. Αν δε δίνεται, στη σήμανση, ή στο φυλλάδιο, που συνοδεύει το προϊόν, ρωτάμε τον πωλητή, ή τον κατασκευαστή. Επιμένουμε να ρωτάμε, μέχρι να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Επιμένουμε να ζητάμε οικολογικά προϊόντα. Όσοι περισσότεροι καταναλωτές ζητάμε οικολογικά προϊόντα, τόσο πιο γρήγορα και τόσο περισσότεροι προμηθευτές θα φέρουν, στην αγορά, τέτοια προϊόντα.
 • Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, στη συσκευασία. Όταν αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες, ή χρησιμοποιούμε συμπυκνωμένα υγρά καθαρισμού, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται, για τη συσκευασία των προϊόντων. Επίσης, μειώνουμε την ποσότητα των σκουπιδιών μας.
 • Δανειζόμαστε, ή ενοικιάζουμε. Μερικές φορές, δεν αξίζει να αγοράσουμε κάποιο προϊόν, που μας χρειάζεται μεν, αλλά δε θα το χρησιμοποιήσουμε πάνω από 2-3 φορές. Π.χ. Μπορούμε να ενοικιάσουμε, ή να δανειστούμε μια μηχανή ανάμιξης τσιμέντου, εάν θελήσουμε να χτίσουμε μια ψησταριά, στον κήπο μας. Δε χρειάζεται να την αγοράσουμε. Η ενοικίαση, ή ο δανεισμός προϊόντων, που δε χρησιμοποιούμε, συχνά, εξοικονομούν τις πρώτες ύλες και την ενέργεια, που θα ξοδεύονταν, για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα αντικείμενα, που, κατά καιρούς, αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε μια, ή δυο φορές και μετά πετάμε, σε μια αποθήκη, για να μαζεύουν σκόνη.
 • Είναι πολύ πιο οικονομικό να ξαναγεμίζουμε, με μελάνι, τα δοχεία μελάνης των εκτυπωτών μας. Είναι άσκοπη σπατάλη να πετάμε τα δοχεία αυτά, κάθε φορά, που τελειώνει η μελάνη. Αλλά, ακόμα και αν αμφιβάλλουμε ότι οι εκτυπώσεις μας θα είναι καλές, με ξαναγέμισμα των δοχείων και δε θέλουμε να τα ξαναγεμίσουμε, τότε μπορούμε να τα δώσουμε, είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις (υπάρχουν αρκετές, που μαζεύουν άδεια μελανοδοχεία), είτε να τα δώσουμε, σε άλλους καταναλωτές, που τα θέλουν.
 • Ψάχνουμε τη σήμανση. Ας ψάξουμε τις ετικέτες και τα σήματα, που πιστοποιούν ότι τα προϊόντα έχουν κατασκευαστεί, με σεβασμό, στο περιβάλλον. Υπάρχουν αξιόπιστα οικολογικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, παπούτσια, ρούχα, συσκευές και πολλά ακόμα.
 • Αγοράζουμε ανακυκλωμένα. Ας ψάξουμε, για ανακυκλωμένα προϊόντα. Τετράδια, χαρτιά κουζίνας, χαρτιά υγείας συγκαταλέγονται, στα ανακυκλωμένα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας.
 • Χρειάζεται όμως, μεγάλη προσοχή, στους πράσινους ισχυρισμούς. Η οικολογία έχει γίνει της μόδας. Πολλά προϊόντα ισχυρίζονται ότι είναι οικολογικά, αλλά αυτό είναι μόνο ένας ισχυρισμός, χωρίς πιστοποίηση, από κάποιο αξιόπιστο οργανισμό. Ελέγχουμε όλους τους πράσινους ισχυρισμούς, για να μην παραπλανηθούμε.

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Χαρτί

Βιβλία, Έντυπα,

 

recyclepoint01.jpg

Εφημερίδες

Περιοδικά,

Τετραπάκ από γάλα

Χαρτί περιτυλίγματος

Σακούλες χάρτινες

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Γυαλί

Βαζάκια τροφίμων

 

recyclepoint01.jpg

Μπουκάλια λαδιού

Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών

Μπουκάλια κρασιού

Μπουκάλια νερού

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Πλαστικό

Κεσεδάκια από γιαούρτι, βούτυρο

 

recyclepoint01.jpg

Μπουκάλια αναψυκτικών

Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών

Μπουκάλια νερού

Μπουκάλια από σαμπουάν

Μπουκάλια από γάλα

Πλαστικά ποτήρια/πιάτα

Σακούλες πλαστικές

Σωληνάρια οδοντόκρεμας

Τετραπάκ από γάλα

Πλαστικά ταψάκια

Φιλμ περιτυλίγματος (μεμβράνη περιτυλίγματος)

Πλαστικές θήκες CD/DVD

Συσκευασίες λιπαντικών ελαίων

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Χαρτόνι

Κουτιά από δημητριακά, μπισκότα

recyclepoint01.jpg

 

Κουτιά απορρυπαντικών

Κουτί πίτσας

Χαρτοκιβώτια ηλεκτρονικών συσκευών

Συσκευασίες λιπαντικών ελαίων

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Αλουμίνιο

Αλουμινόχαρτο

 

recyclepoint01.jpg

Αλουμινένια ταψάκια φαγητού

Κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Λευκοσίδηρος

Δοχεία ελαιόλαδου

 

recyclepoint01.jpg

Τσίγγινο δοχείο φέτας

Δοχεία για γάλα εβαπορέ

Συσκευασίες τοματοπολτού, ζωοτροφών, ψαριών

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Ηλεκτρονικά
απόβλητα

Μεγάλες οικιακές συσκευές: ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνοι, θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού

 

recyclepoint02.jpg

Μικρές οικιακές συσκευές: ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, φρυγανιέρες, φριτέζες, καφετιέρες, ηλεκτρικά μαχαίρια, ρολόγια, ζυγαριές, συσκευές για ράψιμο και πλέξιμο

Εξοπλισμός πληροφοριακής και τηλεπικοινωνιών: υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, αριθμομηχανές, φαξ, τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα

Καταναλωτικά είδη: ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, μουσικά όργανα

Ηλεκτρικά εργαλεία: τρυπάνια, πριόνια, ραπτομηχανές, εργαλεία στερέωσης, συγκολλήσεων, εργασιών κηπουρικής, εξοπλισμός ψεκασμού

Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας: φορητές κονσόλες βίντεο παιχνιδιών, ηλεκτρικά παιχνίδια, όργανα αθλητισμού, αθλητικός εξοπλισμός

Ομάδα Υλικών

Υλικό

Που ανακυκλώνεται;

Φωτιστικά Είδη

Φωτιστικός εξοπλισμός (εξοπλισμός προβολής, οικιακά φωτιστικά σώματα)

 

recyclepoint02.jpg

Λαμπτήρες (φθορισμού, εκκενώσεως, νατρίου)

Λαμπτήρες πυρακτώσεως

Μπαταρίες

Μπαταρίες μολύβδου – θειικού οξέος (βιομηχανικές, αυτοκινήτων)

recyclepoint04.jpg

Φορητές (μιας χρήσης, αλκαλικές, λιθίου, επαναφορτιζόμενες, κουμπιά)

 

Αυτοκίνητα

Παλαιά οχήματα

ΕΔΟΕ: Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος

Ελαστικά αυτοκινήτων

 

recyclepoint03.jpg

Απόβλητα λιπαντικών ελαίων

ΕΛΤΕΠΕ: Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

Διάφορα

Υλικά κήπου, υπολείμματα προετοιμασίας φαγητών (τσόφλια αβγών, κρεμμυδιών, πατάτας, φρούτων κ.λπ.)

Κάδοι κομποστοποίησης

 Πηγή: Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

Τελευταία ανανέωση ( 30.10.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

©1999-2011 Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών - ΚΕ.Π.ΚΑ. Joomla customization by LEoNArt
evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat ?>