Ενημέρωση: Διατροφή: Ασφάλεια Τροφίμων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων
και η Καλύτερη Προστασία του Καταναλωτή,
αναφορικά με την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Σεπτεμβρίου 2004

Με τη συμμετοχή 60 συνέδρων, έγινε στην Οστάνδη του Βελγίου από 23-25 Οκτωβρίου 2003, η πρώτη συνάντηση συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (Αρχής) Ασφάλειας Τροφίμων - Ε.Ο.Α.Τ. (European Food Safety Authority-EFSA), με εκπροσώπους όλων των φορέων, που εμπλέκονται στην Ασφάλεια των Τροφίμων.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στις ομάδες-"συνομιλητές": Επιστήμονες, Παραγωγοί Τροφίμων, Έμποροι Τροφίμων, Καταναλωτές. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν στελέχη του Ε.Ο.Α.Τ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ομάδες εργασίας, που συγκροτήθηκαν, συζήτησαν τα θέματα:

Στο τέλος των εργασιών, με τον συντονισμό δημοσιογράφου του CNN, έγινε προσομοίωση ευρωπαϊκής διατροφικής κρίσης, όπου, σε πραγματικούς χρόνους, η κάθε μια, από τις παραπάνω ομάδες-συνομιλητές έπρεπε να συσκεφθεί και να πάρει θέση, στις τρέχουσες εξελίξεις, που ακολουθούν την κρίση. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και κριτική, πάνω στις αντιδράσεις κάθε ομάδας, με αποτέλεσμα να κερδηθεί πολύτιμη εμπειρία.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της όλης συνάντησης ήταν η διαπίστωση της αναγκαιότητας συνεχούς επαφής και συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Τ. και των ενδιαφερόμενων μερών, με πρώτο και κυριότερο τους Καταναλωτές.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προσβλέπει σε μια αποτελεσματική συνεργασία, με του Ε.Ο.Α.Τ. (υπεύθυνο φορέα, για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση τυχόν διατροφικών κινδύνων) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μόνη υπεύθυνη για τη διαχείριση των διατροφικών κινδύνων-λήψη μέτρων), προς όφελος του Έλληνα και του Ευρωπαίου Καταναλωτή.

Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Α.Π.Θ.
π.Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ.